rouw

Gepubliceerd 17 februari 2016 door draagmemmie

Memmie, ik fien dy sa leaf! En ik mis heittie sa. (mama ik vind jou zo lief. En ik mis papa zo)

Een van de favoriete uitspraken van mijn oudste. Hij is momenteel erg bezig met het afscheid nemen van mensen. Hij heeft het erg moeilijk met het afwezig zijn van mijn man. Die is 5 dagen per week aan het werk. Tot groot verdriet van mijn oudste zoon.

Als papa dan weer thuis komt, is hij helemaal hysterisch. Net een jonge hond. Rondjes rennen. Springen. Zijn vader plat knuffelen. Ik hoef verder niet uit te leggen dat papa favoriet is bij mijn oudste.

Een paar maanden geleden stierf overoma, de oma van mijn man. Ondanks dat mijn oudste deze overoma voor het laatst had gezien toen hij heel erg klein was, was hij diep onder de indruk. Hij moest huilen. “Maar ik vind haar zo liehief” riep hij steeds. Na deze eerste schok, kwam de ‘waarom-vraag’. Waarom is overoma dood? Na onze uitleg dat overoma heel oud was en ziek was geworden, was hij even tevreden.

Na een dag, heeft hij er even over na kunnen denken. Hij komt tot de conclusie dat oerbeppe (mijn oma) ook heel oud is en dan vast ook dood zou gaan. En pake en beppe dan? Die zijn ook al gigantisch oud in zijn ogen. Of heit en mem. En hij dan? Hij zou nooit dood gaan. Lieve kleine schat, ik hoop oprecht dat je daarin gelijk hebt.

Het eerste grote verdriet is dus een feit. Het hoort bij het leven. Alles wat leeft gaat eens dood. Hoe verdrietig dit ook is. We houden dit dan ook niet bij onze kinderen vandaan en proberen zo eerlijk mogelijk antwoord te geven op hun vragen. Aangepast aan hun leeftijd. We laten onze eigen emoties ook zien. Papa en mama zijn ook wel eens verdrietig. Zij mogen dit ook zijn. Leren omgaan met gevoelens is belangrijk.

Uiteraard wil ik hem beschermen en behoeden tegen verdriet en teleurstelling. Maar dat kan niet altijd. Wat wél kan is om hem en zijn broertjes opvangen bij verdriet en teleurstelling. Om samen te huilen. Samen naar oplossingen te zoeken. Een luisterend oor en een troostende schouder.

Hoe gaan jullie om met rouw bij jullie kinderen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: