Voor alle moeders

Gepubliceerd 12 februari 2017 door draagmemmie

Voor alle moeders

die zuchtend op de bank ploffen als hun kroost eindelijk op bed ligt. Die zo verschrikkelijk moe is na een dag puin ruimen dat zelfs nadenken te veel moeite is. Die zo graag vol energie hun dag door zou willen komen.

Voor alle moeders

die hun lijf niet meer terug kennen na het dragen van hun kinderen. Die zo hun best doen om weer ‘in shape’ te komen omdat de maatschappij dat van hun lijkt te verlangen.

Voor alle moeders

die zich geen mama maar agent voelen. Die proberen harmonie in hun gezin te houden, maar niet kunnen voorkomen dat hun kinderen ruzie maken. Die haar kinderen liever geen straf geeft, maar soms even niet meer weet hoe het anders moet.

Voor alle moeders

die zo ontzettend hun best doen om een goede moeder te zijn maar het gevoel hebben te falen. Die naast goede moeder ook nog een goede dochter, vrouw, vriendin, collega, etc proberen te zijn.  Die stille tranen huilen omdat het nooit goed genoeg is

Voor alle moeders

die wel eens uit onmacht schreeuwen naar hun kind en zich daarna schuldig voelen. Die niet meer weet hoe het verder moet. Die het huis wel eens gillend willen verlaten.

Voor alle moeders

die de wanhoop wel eens nabij zijn. Die proberen om alle ballen in de lucht te houden, maar avonds de frituurpan aan doen omdat het maken van een warme maaltijd niet lukte. Die soms niet weet hoe ze haar huis schoon moet houden en ondertussen ook nog de kinderen aandacht wil geven.

Lieve moeders

je bent goed genoeg

je bent belangrijk

je bent het waard

Maar bovenal; je bent niet alleen!

Je bent goed genoeg. Je doet je best. Je bent de held van je kinderen. Zij vinden je prachtig. Voor hun is er geen mooiere en betere mama dan jij.

Voor je kinderen is er niemand belangrijker dan jij. Ze kunnen niet zonder jou. Jij geeft ze hun eten, alle liefde om te groeien. Jij leert ze hun lessen en bent er om ze op te vangen.

Jij bent alle liefde die je krijgt dubbel en dwars waard. Je bent prachtig. Voor elk pondje extra hebben zij meer om van je te houden, meer ruimte om tegen aan te kruipen. Voor elke keer dat je schreeuwt kunnen zij het je vergeven en blijf je toch hun held. De keren dat ze hun straf geeft, zullen ze zich herinneren dat jullie het altijd uitpraatten.  De knuffels blijven ze bij. De liefde die je geeft is het aller belangrijkste.

Bedenk je dat het een fase is. Een drukke, chaotische, idiote fase. Een fase van vermoeidheid en frituurpannen. Een fase van puin ruimen en ruzie’s sussen. Een fase van schreeuwen en huilen. Een fase van plakhandjes op het behang en lekkere kleffe kusjes op je neus. Een fase van de bewonderende blikken van je kinderen omdat mama álles kan. Een fase van stralende oogjes als mama thuis komt.   Een verschrikkelijke hectische  maar mooie fase. Waarschijnlijk ga je het missen als je kinderen uit huis zijn.

En weet je, je bent niet alleen. Alle moeders gaan door deze fase. Alle moeders zijn moe, soms wanhopig of moeten huilen. In elk huis met kleine kinderen is het regelmatig een bende, wordt de frituurpan aangezet en is het niet overal schoon. Laten we eerlijk zijn. Moeder zijn is de mooiste maar ook zwaarste baan die we ooit hebben gehad.   We doen allemaal ons stinkende best en weten dat we ook gaan falen.  Dat mag. Falen is ok. We zijn moeder, maar ook mens. Wees niet te streng voor jezelf. Je bent goed genoeg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: