hippie

Gepubliceerd 9 april 2017 door draagmemmie

Ik was even mijn eigen schrijfsels aan het na lezen en zag dat ik schreef over de twijfel over de aanschaf van wasbare luiers. Dat ik aan het zoeken ben naar een gezondere leefstijl.

Inmiddels zijn er wat keuzes gemaakt. Onze guppies hebben nu wasbare luiers. We badderen in weleda of andere douche/badspullen zonder SLS en andere nare toevoegingen. Er wordt veelal houten speelgoed gekocht.

De reden voor wasbare luiers is dat uit sommige onderzoeken blijkt dat de stoffen in pampers schadelijk kunnen zijn. Uit een Franse studie blijkt dat in pampers kankerverwekkende stoffen zitten. De stoffen worden geassocieerd met huid-, blaas-, long-, lever-, en maagkanker. Daarnaast zijn wasbare luiers veel beter voor het milieu. die keuze was snel gemaakt.

SLS en SLES, wat is dat nou eigenlijk?
sodium lauryl sulfaat of sodium laureth sulfaat zijn stoffen die zeep laten schuimen. Je kent dat trekkerige en droge gevoel na een wasbeurt misschien wel? Dat doen deze stoffen, ze ontrekken de huid van vet en vocht. (Nu kun je denken, wat fijn dat het vet verwijderd, maar helaas verwijdert het niet dát vet 😉 ) Dat onttrekken  van vocht is natuurlijk fijn voor de producent; je wilt daarna graag smeren met een lekkere creme. Extra omzet dus.

SLS is iets agressiever dan SLES. Het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in schoonmaakmiddelen waarmee een garagevloer wordt gereinigd. En daarmee was je je haar en huid!!! Schokkend toch?
Het is ook helemaal niet nodig, zonder deze stoffen wordt je ook wel schoon. Alleen is het tegenwoordig ingebakken dat zeep goed moet schuimen. Niet dus.
Er gaan ook verhalen rond dat deze stoffen kankerverwekkend zijn. Hier is nog geen voldoende onderzoek naar gedaan. Wat wel bekend is, is dat het de huid flink kan irriteren.

Sja, en dan de keuze voor houten of ‘groen’ speelgoed. Hou je vast!
Plastic speelgoed is vaak gemaakt van PVC. En in 90% van het PVC zitten weekmakers. Om PVC te maken wordt chloor gebruikt. Tijdens de productie van PVC en tijdens de verbranding van PVC (in de afvalfase) ontstaat het zeer giftige dioxine. Dioxine komt terecht in onze leefomgeving en is vetoplosbaar. Dit betekent dat dioxine zich ophoopt in plantaardige en dierlijke vetten waardoor het onder andere in melk en vlees terecht komt. Inmiddels is aangetoond dat wij als gevolg hiervan allemaal dioxine in ons lichaam hebben. Het komt via de moeder al bij het ongeboren kind en via de moedermelk bij de baby. (overigens geen reden om geen borstvoeding te geven 😉 ) Het kan bij het kind een ontwikkelingsachterstand veroorzaken.

En dan de weekmakers. Men denkt dat deze weekmakers zich gedragen als een hormoon en daardoor schade kunnen veroorzaken aan nieren, lever en voortplantingsorganen. Zeker is dat ze allergieën kunnen veroorzaken. De weekmakers kunnen uitwalmen of komen vrij uit het plastic wanneer het plastic in aanraking komt met een vette huid, zweet of speeksel en kunnen vervolgens het lichaam binnendringen. *Klik hier voor een duidelijke uitleg over weekmakers en plastic speelgoed.*

Kortom er zijn veel meer schadelijke stoffen om ons heen dan dat we denken. Of waar we bewust van zijn. Net als men vroeger dacht dat roken niet schadelijk zou zijn, of asbest, zo denken we dat nu ook van plastic.

Veel mensen vinden mij overbezorgd of overdreven. Een hippie. Raar misschien. Maar ik wil, net als iedere moeder, het beste voor mijn kinderen en geloof dat ik ze dat biedt door me erg bewust te zijn van waar ik ze mee in smeer. Door kritisch te kijken naar het speelgoed waar ze mee spelen. En nog kritischer te kijken naar iets wat ik ze bijna 24 uur per dag om hun billetjes hang.

Een heel technisch verhaal. Niet wat men van mij gewend is. Maar ik vind het toch het vermelden waard. Ieder maakt zijn eigen keuzes en dat is prima. Maar heel veel mensen zijn niet op de hoogte hier van en dat vind ik jammer. Doe er mee wat je wilt 😉

2 reacties op “hippie

 • Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Google photo

  Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  Verbinden met %s

  %d bloggers liken dit: